okt 08, 2022

Chips frituren met steen en duurzame energie

Chips frituren met steen en duurzame energie

PepsiCo vergroent Lay’s-Fabriek met een warmtebatterij van steen

In de Lay’s-Fabriek van PepsiCo in Broek op Langedijk kan volgend jaar chips worden gefrituurd op een duurzame warmtebatterij. Deze bestaat uit 8 containers vol met steen en hete lucht. De fabriek kan daarmee een aantal uur volledig zelfstandig draaien, los van het stroomnetwerk. Goed voor het milieu, en een oplossing voor een overbelast elektriciteitsnetwerk.

Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met Eneco en greentech ingenieursbureau TransitionHero. Pepsico (moederbedrijf van Lay’s) wil in 2040 klimaatneutraal opereren. De warmtebatterij draagt daaraan bij; productieprocessen kunnen hiermee op hoge temperatuur, duurzaam worden uitgevoerd. De fabriek kan in totaal 4 uur volledig draaien op de nieuwe warmtebron.

Steen heeft potentie

Het project is een belangrijke stap in de richting van een duurzamere industrie. Directeur Stef Clevers van TransitionHero: “Het gebruik van een warmtebatterij van steen ligt voor de meeste mensen wellicht niet voor de hand. Maar loop op een zonnige zomerdag maar eens over je terras met blote voeten, dan snap je het potentieel dat steen in zich heeft; het is een uitstekende warmte-absorbeerder.”

Stenen opslag

Clevers legt uit hoe de warmtebatterij werkt: “We maken gebruik van KRAFTBLOCK, een nieuwe techniek uit Duitsland. Er worden 8 containers gevuld met stenen restmateriaal uit de staalindustrie. Een grote ventilator blaast hete lucht van 800 graden de containers in. Op een later moment blaast de ventilator de warmte lucht er weer uit. Met die warme lucht wordt de frituurolie van de chipsfabriek verhit tot meer dan 250 graden. Normaal gebeurt dit via grote gasketels, maar die kunnen er nu dus tussenuit.” De opslagcapaciteit van de batterij is 34 MWh, dat staat gelijk aan 17.000 waterkokers die een uur draaien.

Groene stroom benutten

De lucht die de containers wordt ingeblazen, wordt verhit via elektrische heaters die werken op groene stroom van Eneco. De heaters worden aangezet als er overschot is aan groene stroom op het netwerk. Meestal is dat bij veel wind, of op dagen met veel zonneschijn. Logisch zou zijn om de stroom direct op te slaan in een accu, “maar opslaan van groene stroom in accu’s is op dit moment veel te duur”, aldus Clevers.

De fabriek in Broek op Langedijk is de eerste chipsfabriek van Nederland, al sinds 1958 worden er aardappels tot chips verwerkt. Momenteel produceert de fabriek 1 miljoen zakken chips per dag. De stenen warmtebatterij moet eind 2023 in gebruik zijn.

Contactpersoon TransitionHERO

Stef Clevers

Stef.clevers@transitionhero.nl  Tel: +31614044739

 

Voor onze projectscope zie onze impact pagina