Waarom terugkijken op 5 jaar impact?
Petra en ik richtten TransitionHERO in 2019 op om echte impact te maken op de planeet en klimaatverandering. We besloten onze kennis en ervaring als ingenieurs volledig in te zetten voor duurzame projecten en ervoor te zorgen dat deze projecten werkelijkheid worden. Ter gelegenheid van ons 5-jarig jubileum wilden we onze impact duidelijk in beeld krijgen. Het zichtbaar maken van onze impact moedigt mij en ons team aan: dit is wat we de afgelopen 5 jaar samen hebben bereikt!
Hoe hebben jullie de impact gedefinieerd?
Duurzame projecten kunnen verschillende soorten impact hebben: CO₂-uitstoot, energie-efficiëntie, circulariteit, hernieuwbare bronnen en watergebruik, om er maar een paar te noemen. Om onze impact van de afgelopen 5 jaar goed in beeld te krijgen, hebben we de totale besparing van CO₂-uitstoot berekend voor elk project. Dit maakt de vergelijking tussen projecten makkelijker. Voor energie gerelateerde projecten hebben we de bespaarde hoeveelheid gas per jaar omgerekend naar CO₂. Voor circulaire projecten hebben we de bespaarde CO₂ per product berekend en vermenigvuldigd met de jaarlijkse productie.
In totaal hebben we meer dan 515.000 ton CO₂-uitstoot bespaard! Dit is vergelijkbaar met de hoeveelheid CO₂ die 23 miljoen bomen per jaar opnemen (1), of met het energieverbruik van 28.000 Nederlandse huishoudens in een jaar (2). Wanneer we in onze glazen bol kijken, kunnen we een ruwe schatting maken van de projecten die nog uitgevoerd moeten worden. Als deze projecten worden gerealiseerd, besparen ze samen bijna 2 miljoen ton CO₂. We zijn blij met deze impact, en over 5 jaar wil ik dat dit aantal nog verder is gestegen!
Welke uitdagingen kom je tegen?
Een grote concrete uitdaging op dit moment is het gebrek aan capaciteit voor elektriciteit voor veel van onze klanten: het probleem van netcongestie. Als je van gas af wilt, moet je geleidelijk overstappen op elektriciteit, om dit uiteindelijk te vervangen door groene stroom. Het Nederlandse elektriciteitsnet is hier momenteel echter nog niet op ingericht. Deze uitdaging stimuleert ons team om innovatieve oplossingen te bedenken om het probleem te verminderen of zelfs volledig te voorkomen.
Binnen de circulaire economie zien we een uitdaging voor bedrijven om financiering te vinden voor opschaling van pilot- naar demoschaal. Op dit moment bespreken we met relevante stakeholders in de Nederlandse start-up scene hoe we dit financieringstekort kunnen overbruggen.
Wat ook uitdagend kan zijn, is de snel veranderende aard van onze industrie door technologische ontwikkelingen. Toen ik in 2006 aan mijn carrière begon, was biomassa helemaal in – maar na een grote lobby in 2015 verdween biomassa grotendeels. Een ander voorbeeld zijn elektrische warmtepompen, die pas 6 jaar geleden voldoende ontwikkeld waren voor commercieel gebruik en nu in veel industriële projecten worden toegepast. De industrie verandert snel en ons team blijft gemotiveerd om de ontwikkeling van nieuwe groene technologieën te volgen.
Wat is je droom voor TransitionHERO?
Ik wil vooral dat we in dezelfde richting blijven groeien. Ik ben blij met onze impact op de planeet, maar ik ben ook trots op onze groei als bedrijf. Ik ben er trots op dat ons team is gegroeid van 2 naar 20 collega’s en dat we onze organisatie elke dag verbeteren om prettiger, eerlijker en efficiënter te kunnen werken. Mijn droom is om een team op te bouwen dat impact kan leveren en om een ecosysteem van gelijkgestemde bedrijven in Nederland te creëren.
Ik ben ook trots op ons wereldwijde bereik: met meer dan 60 klanten op 5 continenten werken we graag aan een breed scala aan projecten. Als TransitionHERO in Nederland solide genoeg is, zie ik ons in de toekomst uitbreiden naar andere landen. Groei betekent ook dat we kunnen investeren in circulaire startups en verder kunnen werken aan de ontwikkeling van onze eigen slimme engineeringsoftware of groene technologieën. Ondanks de uitdagingen motiveert onze missie voor een duurzame industrie me, en ik ben enthousiast om TransitionHERO te zien groeien terwijl we dit doel nastreven. Mensen kunnen zeggen: “Stef, je droomt,” maar je weet nooit wat er gaat gebeuren. Je kunt de toekomst niet voorspellen, maar ik ben wel optimistisch!